Nokkosen kerääminen, muokkaus ja kehruu

Nokkosta voi kerätä kuitukäyttöön kaikkina vuodenaikoina. Kuidun määrä ja laatu vaihtelevat riippuen keräämisen ajankohdasta, samoin muokkausmenetelmät jonkin verran. Vahvinta ja täysimittaista kuitu on yleensä elokuussa. Paras aika kerätä nokkosta lankamateriaaliksi onkin heinäkuun lopulta syyskuun alkuun, mutta myös myöhään syksyllä tai alkutalvella marras-joulukuussa. Silloin kuitu on vähän heikompaa, mutta kuidun irrotus varsista ja jatkomuokkaus on helppoa.

Elokuussa kerätyt nokkoset voi käsitellä pellavan tapaan. Ne liotetaan vedessä tai nurmella, tai voidaan jättää liottamattakin. Sitten varret kuivatetaan huolellisesti. Varsien kova puuaines murskataan pellavaloukulla, nuijimalla tai käsin taittamalla. Varren pintaosassa olevat kuidut irtoavat puuosasta, ja ne puhdistetaan päistäreistä, muista roskista ja nokkosen kuoren pintasolukosta lihdalla tai vitomalla veitsen tapaisella työkalulla. Lopuksi kuidut harjataan.

Lähikuva liotetusta nokkosen varresta, josta irrotetaan kuituja.
Elokuussa kerättyjä ja vedessä liotettuja nokkosia kuoritaan. Tummat varret on kerätty marraskuussa.

Marras-joulukuussa tai myöhemmin talvella kerätyt nokkoset käsitellään samalla tavalla, mutta liotusta ne eivät tarvi ja loukuttamista ne eivät kestä. Kuivia kuorisuikaleita hierotaan käsissä, jolloin kuoren pintasolukko irtoaa pölynä pois. Kuidut kannattaa myös karstata.

Kehräämistä varten kuidut voi järjestää kuontaloksi tai kehrätä ne pitämällä kuitukimppua kädessä. Toisella kädellä ohjataan lankaa ja toisella vedetään kuituja kuontalosta tai kimpusta. Kuidut kiertyvät langaksi rukin pyörimisliikkeen ansiosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *